top of page

Ook circulatieplan in Brussel: geen doorgaand autoverkeer meer in het stadscentrum (vijfhoek).



Welkom in de hel!


De stad Brussel wil vanaf 16 augustus alle doorgaand verkeer uit de vijfhoek, het stadscentrum, weren. Concreet zal het onmogelijk worden om de stad met de auto te doorkruisen. Een systeem van lussen zal je steeds opnieuw op de Kleine Ring doen uitkomen.


Het plan maakt deel uit van "Good Move", een programma dat in alle Brusselse gemeenten het doorgaand verkeer uit de woonwijken moet weren. "Het plan dient om de bewoners rust en betere lucht te gunnen", zegt de Brusselse schepen voor mobiliteit Bart Dhondt (Groen). "Nu blijven teveel auto's rondjes draaien door allerlei straten die daar niet voor bedoeld zijn. Ze veroorzaken drukte en files op plekken waar mensen wonen en kinderen naar school gaan."

Acht wijken

De Brusselse binnenstad wordt verdeeld in 8 wijken waarrond er telkens een lus voor doorgaand verkeer wordt gelegd. "Die zal je als autobestuurder altijd weer op de kleine ring doen uitkomen. Wijk je toch af van dat parcours, dan zal je je ergens vastrijden omdat je niet meer door kan", legt schepen Dhondt uit. "Op 27 plaatsen komen er ook filters in de wijken. Het kan gaan om vaste of verzinkbare paaltjes, straten die van rijrichting veranderen waardoor ze de facto doodlopen, voetgangerszones en camera's met nummerplaatherkenning. De nieuwe regeling ontlopen wordt dan ook erg moeilijk of zelfs onmogelijk", stelt de schepen.

Ruimte anders invullen

De vrijgekomen ruimte zal anders worden ingevuld, bijvoorbeeld met fiets-, school- en -speelstraten, parkjes, bomen, speelpleinen, terrassen en nieuwe tramlijnen. Maar dat is een project voor de komende jaren. De stad Brussel profiteert van de zomerse kalmte om het plan op 16 augustus in te voeren. De schepen maakt zich sterk dat inwoners altijd naar hun eigen huis zullen kunnen: "Je kan met een pas de paaltjes doen zakken voor jou, camera's zullen je nummerplaat herkennen en je zal misschien langs een andere en minder evidente weg naar je huis moeten door veel éénrichtingsverkeer, maar je zal er wel altijd geraken. Ook leveranciers zullen tussen zes en 11 nog door de filters kunnen."


(Bron: VRT)

3 vues
bottom of page